Zwaluwhotel

In alle st(r)aten is gevestigd in een klein natuurgebied. Deze plek is een El Dorado voor huiszwaluwen. Omringd door de kleiputten voor, de Groenedijkse plas naast en de oude Maasstrang achter dit terrein, zijn er volop vliegende insecten te vangen voor deze kleine zwart witte lucht acrobaten.

Zwaluwen wonen het liefst in een kolonie bij elkaar als er voldoende voedselaanbod en nestgelegenheid is. Een veertigtal koppels heeft zo hun nest hier tegen de muur geplakt. Precies wanneer de vochtigheid, plak- en droogtijd op zijn best zijn, metselen de zwaluwen hun kleine kommen van klei tegen de muur onder de overstek. Bolletje voor bolletje metselen ze zo een kom met een kleine opening, waar ze net doorheen kunnen. Zo’n nest kan wel jaren blijven zitten.

Niet alleen bij hun aankomst in april, maar zelfs in juni en juli kan er nog gemetseld worden. Niks geen bouwvak en wat ook bijzonder is: alle ooms, tantes , neven en nichten helpen elkaar vaak mee. Over groepsmoraal gesproken. Er komt geen onderaannemer aan te pas.

Om deze Rode-lijstsoort die ernstig bedreigd wordt te helpen, hebben we in overleg met Brabants Landschap een zogenaamd zwaluwhotel gemaakt. Het gevaarte is meer dan tweeënhalve meter doorsnee en op een vier meter hoge paal geplaatst. Een stevig metalen frame is professioneel aan elkaar gelast, zodat het tegen wind en storm opgewassen zou zijn.

We hebben daarom twee palen geplaatst met een loze telefoonkabel ertussen. Nu maar wachten tot de jongen straks uitvliegen en samen met het hele gezin en alle ooms, tantes en neefjes en nichtjes op het lijntje gaan zitten. Dat wordt vast een schitterend gezicht en spannend om te gaan luisteren daar bij die communicatietoren is bekend dat zwaluwen graag op het eind van de dag gezellig in een groep bij elkaar willen zitten. Op de bovengrondse telefoonkabels van vroeger zag je ze dan ook vaak oergezellig kwetteren. Alsof ze elkaar allerlei sterke familieverhalen aan het vertellen waren of allerlei nabeschouwingen loslieten over hun stoutmoedigste luchtacrobatiek van die dag. Vergelijk het maar met ons menselijk ouderwets ‘dorpsbenkse’, waar wij op zomerse avonden bij elkaar honkten en de sterkste dorpsroddels rondkwetterden.

Fiets er eens langs in de zomervakantie. Een prachtige natuurlijke streek en je hoeft er niet eens voor naar Harderwijk. Niet uit de kleren, maar in de veren. De Zwaluwhoeve, maar dan net even anders!

Bron tekst: Over dn Dam

Zwaluwhotel in uitzending Lokale Omroep Walraven

zwaluwhotel